dinsdag 21 september 2010

Hoe vaak komt u eigenlijk op de werkvloer?

Uit onderzoek van tv-zender Veronica onder bijna 800 medewerkers blijkt dat de helft van alle Nederlandse werknemers nog nooit contact heeft gehad met zijn of haar hoogste leidinggevende! Waar wel sprake is van contact is dit veelal beperkt tot enkele keren per jaar. Verder geeft 36% aan dat de baas geen idee heeft van wat zich op de werkvloer afspeelt en 48% denkt dat de baas geen idee heeft van wat hij/zij doet. Zie ook het artikel in de SP!TS van
20-9-2010: "Helft ziet baas nooit op werkvloer".

En daar laat leidinggevend Nederland zich een prachtige kans ontnemen op duurzame verbetering!


Aanwezigheid op de werkvloer werd / wordt in managementjargon vaak beschreven met Management by Walking Around (MbWA). In LEAN terminologie wordt gesproken over GEMBA (werkvloer) en GEMBA KAIZEN (continue verbetering op de werkvloer). Uiteraard is het daarbij van belang dat u er een gewoonte van maakt om geregeld aanwezig te zijn op de werkvloer. Een eenmalig bezoek aan de sportschool leidt er ook niet toe dat u een leven lang fit blijft...;-}.

Wat levert aanwezigheid op de werkvloer u op? De kans om:
  • een duidelijk en helder beeld te verkrijgen over wat zich dagelijks afspeelt op de werkvloer,
  • inzicht te krijgen in mogelijkheden, knelpunten, zorgen, eisen en wensen van uw medewerkers,
  • te ervaren hoe strategie en beleid vertaald worden naar dagelijkse uitvoering en
  • mensen beter te leren kennen en te werken aan wederzijds respect.
Uiteraard zijn er veel meer winstpunten te halen, maar u heeft natuurlijk aan een half woord genoeg.

Om er zeker van te zijn dat uw bezoeken aan de werkvloer niet van korte duur zijn is het verstandig om uw werkvloersessies van tevoren te plannen en de tijd in uw agenda te blokken. Daarnaast is het verstandig om uzelf dagelijks te herinneren aan het bezoeken van de werkvloer. Dit kan bijvoorbeeld door dit artikel (of een van de afbeeldingen) af te drukken en op een prominente plek op uw kantoor te hangen. U zult zien dat u na enige tijd niet anders meer zou willen. En ook niet anders meer zou kunnen!


En na het lezen van dit korte artikel is het tijd om uw kantoor te verlaten. 


Op naar de werkvloer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten