donderdag 14 oktober 2010

Confuus of Confucius? Motiveren door te participeren...

Zoals ik al vaker heb aangegeven is verbeteren een positieve vorm van veranderen. Maar het blijft veranderen... En daar hebben de meeste mensen eigenlijk geen trek in...

Hoe kunnen we er dan toch voor zorgen dat mensen gemotiveerd raken en gemotiveerd blijven?
  • Wat mij betreft in ieder geval niet door mensen te overladen met informatie over nut en noodzaak van de verbeteringen. Mensen krijgen al veel informatie te verwerken en bepalen uiteindelijk toch wat zij zelf belangrijk vinden. Het ene oor in...
  • Voorbeelden van geslaagde verbetertrajecten zijn op zichzelf ook niet voldoende. Het laten zien spreekt al meer tot de verbeelding, maar leidt er nog niet toe dat mensen concrete stappen gaan zetten.


Wat is er dan wel voor nodig om mensen gemotiveerd te krijgen?

De belangrijkste voorwaarde om mensen gemotiveerd te krijgen en te houden is ervoor te zorgen dat ze ook daadwerkelijk dingen gaan doen. De energie die vrijkomt door "learning by doing" is vele malen groter dan bij het aanhoren of bekijken van ervaringen van anderen. De oorzaak hiervan is dat kijken en luisteren vooral appelleert aan het verstand (ratio). Het daadwerkelijk doen gaat daarnaast gepaard met emotie. Mensen voelen de veranderingen echt. Over verstand en gevoel volgt later meer in andere artikelen binnen dit blog.

Bij verbetertrajecten kan een actieve houding onder meer gestimuleerd worden door:
  • een proactieve instelling van het (senior) management (voorbeeldgedrag) 
  • zoveel mogelijk mensen verantwoordelijkheid te geven voor concrete verbeteracties 
  • te kiezen voor interactieve sessies (workshops, brainstormsessies, management games, ...)
  • mensen te stimuleren en belonen om hun proactieve houding, ook als ze eens iets doen wat niet zo goed uitpakt!

Een andere belangrijke voorwaarde voor duurzame verbeteringen is het delen, toepassen en borgen van ervaringen. In onderstaande afbeelding is dit wat mij betreft prima samengevat. De afbeelding is afkomstig van de Washington State University Extension.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten